2011 februárjában arra ébredtem egy reggel, hogy kutyát szeretnék, de nagyon. Nem majd egyszer, nem majd évek múlva, hanem viszonylag rövid időn belül. A fajtát illetően gyorsan leszűkült a kör a Golden Retrieverre; ez a fajta lenyűgözött mind küllemben, mind jellemben, bár akkor – így utólag visszagondolva – semmit nem tudtam róluk, csak amit általában mindenki, miszerint nyugodt, család- és gyermekszerető fajta, hihetetlen intelligenciával.

Családi kedvencet kerestem, így is indult kutyás életem Denizzel.

Deniz korai elvesztése után, Mira érkezésével beszippantott a kiállítások és a tenyésztés világa. Ugyan Mira velem él, de közös tulajdonban van a Strawberry Goldens Kennel tulajdonosaival.

Mira 2015 február 1-én kilenc kis csodának adott életet (és két kis angyalkának), ők lettek a Strawberry Goldens Kennel harmadik alomja. Egy kislányt megtartottam az alomból, ő Lilly.

Időközben hivatalosan is tenyésztő lettem a Strawberry Goldens Kennelben. Nagyon sokat köszönhetek Évának is Zsoltnak, sok mindent megéltünk együtt, örömöt és bánatot, kudarcokat és sikereket egyaránt.

Aztán egyszer csak eljött a pillanat, amikor úgy éreztem, szeretnék a magam lábára állni, saját kennelt alapítani, elindulni a saját utamon, még ha nem is lesz könnyű ez az út.

Célom, hogy a fajtaleíráshoz legközelebb álló Golden Retrieverek születhessenek meg kennelemben, akik küllemben és jellemben is megerősítik a fajtáról kialakult pozitív képet. Nagyon fontosnak tartom, hogy kutyáim szeressenek dolgozni (elvégre vadászkutyák, anno retriever munkára tenyésztették ki ezt a fajtát), hogy családi kedvencként, képzéseken vagy akár a kiállításokon is megállják a helyüket. Végül, de nem utolsó sorban fontosnak tartom azt is, hogy csak alaposan átgondolt, stabil egészségügyi háttérrel rendelkező párosításokat hozzak létre, melynek köszönhetően az utódok is nagyobb eséllyel lesznek egészségesek.

Kutyáim velünk élnek, családunk teljes értékű tagjai, az életük nagy részét úgy élik, mint bármelyik szeretett házi kedvenc a világon. Sosem fognak kennelben élni és mindig csak annyian lesznek, hogy mindenkire kellő figyelmet tudjak fordítani. Éppen ezért almot is csak akkor tervezek, ha egy párosítást izgalmasnak találok, vagy ha magam is szeretnék megtartani egy kölyköt belőle.

A tőlünk kikerült szőrös gyerekekre eddig is igyekeztem nagy gondot fordítani, mindenben a gazdik segítségére lenni, nem szeretném ezt máshogyan tenni a jövőben sem.

A Golden Retriever egy igazán aktív, pörgős, örökké tettre kész fajta, viszonylag nagy mozgásigénnyel. Egy olyan fajta, akinek fontos a folyamatos törődés, testének és agyának rendszeres lefárasztása, az ember közelsége. Mindezek fényében csak annak ajánlom ezt a csodálatos fajtát, aki nem kerti díszt szeretne és nem is házőrzőt. Olyan ember válassza magának társul a Golden Retrievert, aki minden nap tud időt szakítani kedvencére; megéri a befektetett energia, mert fantasztikus élményekkel, egy (vagy több J) igaz baráttal, önzetlen szeretettel és még ezer dologgal lesz gazdagabb az élete.